חיפוש
 
לדף הבית >>     צרכנות מקומית - תל אביב >>

קפוצ`ינו: איך משקה אחד הפך לסמל תרבותי חוצה יבשות?

 

יש משהו מרתק באיך משקה קפה פשוט הופך לסמל תרבותי. כך בדיוק קרה עם הקפוצ’ינו, משקה איטלקי שהפך ללהיט בינלאומי. על פניו, קפוצ’ינו הוא תערובת פשוטה של אספרסו, חלב מוקצף וקצף חלב – אך במציאות, המשקה הזה נושא איתו היסטוריה עשירה ומעניינת, שמשקפת הרבה יותר מאשר קפה טוב

 

בשיתוף Nestle Coffee Shop

סקירה היסטורית והקשר לנזירים הקפוצ’ינים

מקור השם "קפוצ’ינו" נעוץ בנזירים הקפוצ’ינים, קבוצה נזירית שהתפצלה מהמסדר הפרנציסקני במאה ה-16. אחד מסימני ההיכר של הנזירים היה הגלימה החומה והברדס שעל ראשם, שהזכירו בצבעם ובצורתם את הצבע והמרקם של המשקה, והעניקו לו את שמו.

הקפוצ’ינו התפתח במאה ה-20 באיטליה, כשבאותה התקופה פיתחו את ההרכב הייחודי של המשקה כפי שאנחנו מכירים אותו היום – אספרסו עוצמתי שממזג לתוכו חלב מוקצף בשכבה קרמית, וכתר של קצף חלב עדין בחלקו העליון. מדובר באיזון מושלם של שלושה מרכיבים שכל אחד מהם שווה בחשיבותו – טעמים חזקים של אספרסו, תחושת הרכות של החלב והקלילות של הקצף.

הקפוצ’ינו כחלק מהתרבות האיטלקית

באיטליה, הקפוצ’ינו הפך לחלק בלתי נפרד משגרת הבוקר. קפה נצרך ברובו בבקרים, ובאיטליה נמנעים לרוב משתיית קפה עם חלב לאחר ארוחת הבוקר, בטענה שהוא כבד על מערכת העיכול. לכן, קפוצינו אחרי השעה 11:00 בבוקר נתפס כמשהו שמיועד לתיירים, ולא כהרגל מקומי אותנטי.

האיטלקים נהנים מהקפוצ’ינו לצד מאפה קליל, והוא מהווה את אחד מאבני היסוד של תרבות בתי הקפה האיטלקית. זהו משקה של פתיחה רגועה ליום, כזה שמתאים לישיבה קלה עם עיתון או עם חברים. אבל למרות הפופולריות הגדולה של המשקה באיטליה, מדובר במשקה שכבש את העולם כולו.

התפשטות הקפוצ’ינו בעולם

אחד המקומות שבהם התפשט הקפוצ’ינו מהר מאוד הוא ארצות הברית. בשנות ה-80 וה-90 של המאה ה-20, התפשטותם של רשתות קפה גדולות הביאה את בשורת הקפוצ’ינו לאמריקאים. המשקה, שהיה קודם לכן פחות מוכר במערב, הפך במהרה לחביב הקהל בזכות החוויה המיוחדת שהוא מספק – תערובת של טעמים ומרקמים שמרגישה יותר כמעשה אמנות מאשר סתם כוס קפה רגילה.

גם מדינות אחרות בעולם, כמו אוסטרליה וניו זילנד, אימצו את הקפוצ’ינו בחום, אבל עם טוויסטים מקומיים. באוסטרליה, למשל, ישנו דגש על עיצוב קצף החלב לאומנות קפה (Latte Art), שמעניקה למשקה מראה מושך לא פחות מהטעם.

קפה וקפוצ’ינו ברחבי העולם

הרגלי שתיית קפה משתנים ממקום למקום, והקפוצ’ינו משתלב בהם בצורה ייחודית. בזמן שבאיטליה הקפוצ’ינו הוא חלק משגרת הבוקר בלבד, במדינות כמו ארצות הברית ובריטניה הוא נצרך לאורך כל היום. בישראל, מנהגי שתיית הקפה מגוונים במיוחד – החל מקפה נמס מסורתי, דרך אספרסו ואמריקנו, ועד לאטה וקפוצ’ינו. בתי הקפה בישראל מציעים לרוב מגוון רחב של אפשרויות, כך שכל אחד יכול לבחור את המשקה המתאים לו. שתיית קפה נחשבת לחלק בלתי נפרד מהתרבות החברתית והמקצועית בארץ, כאשר הפגישות הרשמיות או החברתיות מלוות פעמים רבות בספל קפה.

בניגוד למנהג האיטלקי להימנע מקפוצ’ינו אחרי הבוקר, בישראל נהנים לשתות אותו בכל שעות היום, יחד עם משקאות קפה נוספים. הכוסות בהן מוגש הקפוצ’ינו בארץ, כמו במקומות רבים בעולם, גדולות בהרבה מאלו המסורתיות באיטליה, והמשקה הפך לחלק מהחוויה הישראלית היומיומית בהקשרים של פנאי, עבודה ובילוי.

לסיכום, הקפוצ’ינו הוא הרבה יותר ממשקה קפה – הוא סמל לתרבות עשירה ולהיסטוריה ארוכת שנים. השילוב המושלם של אספרסו, חלב וקצף, לצד ההיסטוריה והתרבות העומדות מאחוריו, הופכים את הקפוצ’ינו לאחד המשקאות האהובים ביותר בעולם – ובצדק.

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
 
יולי לב

יולי לב

mcity

mcity

 

 

 

ברקי יש לי שאלה
כל מה שקורה בעיר באנר הדר

 

מדורים