איך להתמודד עם חום לתינוק בחורף?
חום לא מהווה בפני עצמו סיבה לנטילת תרופות, אך הוא בהחלט יכול לשמש כאינדיקציה למצב רפואי מסוים. הורים לתינוקות צריכים לדעת איך להתמודד עם מקרים כאלה בעיקר בחורף ובשביל זה הכנו את המאמר הבא
עלייה בחום הגוף היא תהליך טבעי שמטרתו להתמודד עם מחלה ולהילחם בנגיפים וחיידקים. כאשר המוח מקבל מידע על כניסת נגיפים לגוף, הוא מעלה את החום כדי להפריע לחילוף החומרים שלהם. עם זאת, לא כל עליה בטמפרטורת הגוף מחייבת התערבות רפואית ובטח שלא צריך לרוץ למיון.
קודם כל, הגדרת החום משתנה בהתאם לאזור המדידה. מדידה רקטלית נחשבת לאמינה ביותר אצל תינוקות ורק טמפרטורה מעל 38 מעלות צלזיוס נחשבת לא תקינה. לשם השוואה, כאשר מודדים חום מתחת ללשון צריך להיזהר כבר מטמפרטורה של 37.8 מעלות צלזיוס ובמדידה בבית השחי מדובר על טמפרטורה של 37.2 מעלות שמעליה נדלקת נורה אדומה.
המקרה החמור ביותר הוא של עלייה בחוף הגוף עם מעל 38 מעלות צלזיוס אצל תינוקות מתחת לגיל 3 חודשים. חום גבוה שנמדד בפי הטבעת דורש בירור רפואי, כי מערכת החיסון של תינוקות אינה מספיק מפותחת כדי להתמודד עם זיהומים.
מה עושים לפני הטיפול התרופתי?
החורף מביא איתו מחלות, וירוסים וחיידקים והשכיחות להופעת חום אצל תינוקות עולה. בשלב הראשון כדאי לנסות להוריד את חום הגוף בעזרת מגבונים עם מעט חוץ. מה שצריך לעשות הוא להשכיב את התינוק על הצד, לקרר את גופו עם מגבונים לחים שספוגים במעט חומץ ולחזור על הפעולה 3-4 פעמים.
במידה וזה לא עוזר, ניתן להכניס את התינוק להתקלח. מקלחת בטמפרטורה נורמלית אמורה לעזור להוריד את חום הגוף ואף לעודד את ההתאוששות הטבעית. במקביל, יש לשים לב לתסמינים אחרים של מחלה ובהם הקאות, שלשולים, חוסר נוחות וכדומה.
בשלב השני ניתן להשתמש בתרופות מיוחדות לתינוקות כמו אקמול ונובימול. חלק מהתרופות להורדת חום אפשר לתת לתינוקות רק במרשם רופא, אך יש גם תרופות ללא מרשם שאותן ניתן לתת אחת ל-4 שעות ועד כ-5-6 מנות ביום.
אחד הטיפים החשובים בכל הנוגע להתמודדות עם חום של תינוקות בחורף הוא לנסות לעבור בין התרופות. מעבר ממשפחת תרופות אחת לאחרת מסייע לשלוט טוב יותר בחום, מה גם שהוא מאפשר להורים לזהות את מידת האפקטיביות של כל תרופה על התינוק.
כך יודעים מתי לפנות לרופא
אצל תינוקות מתחת לגיל 3 חודשים ועם חום גוף מעל 38 מעלות צריך לפנות מיידית רופא. מלבד זאת, יש לפנות לרופא בכל מקרה של חום שמלווה בפריחה שאינה נעלמת במתיחת העור ואם החום נמשך מעל 3 ימים. לבסוף, אפשר להזמין אמבולנס אם הילד לא מגיב לטיפול ואם החום מלווה בקוצר נשימה או פרכוס.