חיפוש
 
לדף הבית >>     צרכנות מקומית. >>

התחדשות עירונית בירושלים קווים לדמותה

 

לאחרונה אנו עדים לתנופת בנייה גדולה בירושלים. בגלל אילוצים מדיניים התכונה הזו כמעט ולא באה לידי ביטוי בהקמת שכונות חדשות ופרויקטים במזרח העיר.

 

לאחרונה אנו עדים לתנופת בנייה גדולה בירושלים. בגלל אילוצים מדיניים התכונה הזו כמעט ולא באה לידי ביטוי בהקמת שכונות חדשות ופרויקטים במזרח העיר. מנגד, במערב העיר כמעט ואין מגרשים פנויים. אז מה פשר הבנייה? קוראים לזה ’התחדשות עירונית’. מאחורי צמד המילים הללו מסתתרות הרבה מאוד התחלות בנייה במרחב ירושלים בימים אלו.

התחדשות עירונית מתבצעת היום בשני מסלולים עיקריים. הראשון באמצעות פרויקטים יזומים נרחבים מצד העירייה. מה שנקרא ’פינוי בינוי’. יש כרגע כמה מיזמים של פינוי בינוי בירושלים. המסלול השני להתחדשות עירונית בירושלים, מתבצע באמצעות תמ"א 38.

מה זה תמ"א 38?

תמ"א 38 היא תקנה שנועדה במקור לתת תמריץ לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. היזם מחזק את הבניין (ומשפץ אותו, מוסיף לכל דירה ממ"ד ושדרוגים נוספים) ובתמורה מקבל אחוזי בנייה על הגג. הרווח שלו נגזר ממכירת הדירות הנוספות על הגג. אבל בשנתיים האחרונות סוג כזה של תמ"א 38 פחות נפוץ. רוב היזמים מעדיפים לפנות בנתיב שמספק התיקון השני לתמ"א 38. במסגרת תמ"א 38 2 הבניין כולו נהרס ובמקומו מוקם בניין חדש. בסוג כזה של תמ"א היזם מקבל יותר הקלות ויכול למקסם את הרווח שלו. יש יתרונות גם לדיירים (תמורה גדולה יותר בדמות תוספת של מרפסת, מחסן וחניה פרטית בטאבו), אבל גם חסרונות. כמו, למשל, הכורח לפנות את הדירה לכמה שנים.

לא הכול ורוד

מי שמסתובב בעיר לא יכול שלא להבחין בתנופת ההתחדשות העירונית בירושלים. לצד עשרות פרויקטים של תמ"א 38 בירושלים יש גם כמה פרויקטים גדולים של פינוי בינוי. המחסור בדירות בעיר, בעיקר במגזר הדתי החרדי, אמיתי וגדול. אבל תנופת הפיתוח פוגעת במרקם האורבני של העיר ובכמה שכיות חמדה ארכיטקטוניות. כך, למשל, במסגרת פרויקט פינוי בינוי במתחם שנלר ההיסטורי, עתידים להרוס בתים שנבנו במאה ה-19 על ידי גרמנים טמפלרים. גם רבים מהשיכונים הוותיקים שבנויים מאבן ירושלמית ומעניקים לעיר את האופי המיוחד שלה עתידים להיות מוחלפים על ידי מגדלי מגורים סתמיים וחסרי נשמה שגם יוסיפו על הלחץ התעבורתי והאקולוגי שלה.

לכן יש לקוות שפרנסי העיר ימצאו את האיזון הנכון. בהחלט דרושים פרויקטים של פינוי בינוי בירושלים, אבל כדאי שהם לא יבואו על חשבון אתרים היסטוריים. ייתכן שבמסגרת ההתחדשות העירונית בירושלים תינתן עדיפות לתמ"א 38 1. בדרך זו העיר לא תאבד את הזהות האדריכלית שלה. זהות שהפכה אותה לאחת הערים היפות בתבל.

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
 
יולי לב

יולי לב

mcity

mcity

 

 

 

כל מה שקורה בעיר באנר הדר
יש לי שאלה לגדי ברקאי

 

מדורים