תכננו נכון את הפנסיה שלכם
רובנו נוטים לחשוב שיש לנו עוד זמן רב עד הפנסיה, והצעירים ביננו מתפתים לדחות את העיסוק בנושא לשלב מאוחר יותר, בעיקר משום שהם עסוקים בהווה ולא במה שיקרה בעוד שלושה עשורים או יותר.
רובנו נוטים לחשוב שיש לנו עוד זמן רב עד הפנסיה, והצעירים ביננו מתפתים לדחות את העיסוק בנושא לשלב מאוחר יותר, בעיקר משום שהם עסוקים בהווה ולא במה שיקרה בעוד שלושה עשורים או יותר. אלא שדווקא בתקופה שבה אתם עובדים במרץ חשוב להשקיע את הזמן בתכנון נכון של הפנסיה. כך תתחילו לחסוך מבעוד מועד, ולא תמצאו את עצמכם מתקרבים לרגע הפרישה בלי חיסכון מספק ועם לא מעט לחץ.
המוצרים הפנסיוניים הקיימים
בתור התחלה, רצוי שתכירו את שלל המוצרים הפנסיוניים הזמינים כיום, אלה שיעזרו לכם להתחיל לחסוך לפנסיה כבר עכשיו. ביטוח מנהלים וקופות הגמל הן דוגמאות טובות למוצרים פנסיוניים נפוצים ומוכרים יותר, ובאופן כללי אלה הם הכלים שיאפשרו לכם ליצור קופת חיסכון סגורה שתוכלו לפתוח רק לאחר שתצאו לפנסיה בגיל הפרישה. בין הרכיבים הפנסיוניים השונים נמצאת גם קרן ההשתלמות, אשר בשונה מתכניות אחרות מאפשרת לכם גישה מלאה למלוא הסכום שהצטבר בה, או לחלקו אם תעדיפו, כבר לאחר שש שנים.
מתי מתחילים לחסוך?
סביר להניח שאת צעדיכם הראשונים בשוק העבודה אתם עושים בסביבות גיל 25, בזמן הלימודים או לאחר הצבא. בשלב זה השכר מתחיל להתייצב ולכן כדאי להתחיל כבר עכשיו לבחור את מסלול הפנסיה שלכם. הסכום שתפרישו מדי חודש לפנסיה – אתם והמעסיק שלכם במידה ואתם שכירים – ייקבע לרוב על פי גובה השכר. באמצע העשור הרביעי לחייכם ועד גיל 55 לערך, השכר מתחיל לעלות בהדרגה, ובהתאם עולה גם הסכום המיועד לחיסכון הפנסיוני. מפעם לפעם רצוי להמשיך ולהתעדכן, לעקוב אחר מצב החסכונות ולבחון אפשרות להפקדת כספים נותרים לקרנות הפנסיה, במידה ויש לכם הכנסה פנויה לשם כך.
פנסיה לעצמאיים ולשכירים
על פי החוק בישראל, כל עובד שכיר בישראל מחויב לבצע הפקדות לפנסיה מתוך משכורתו החודשית, והחובה הזו חלה גם על המעסיקים. המשמעות היא שמרגע הצטרפותכם לארגון זה או אחר תתבקשו לבחור מסלול פנסיוני או להמשיך את המסלול הקיים (אם קיים), ובזו יסתיים חלקכם הפעיל. המעסיק ידאג לבצע מדי חודש הפקדות לקרן הפנסיה שלכם. תוכלו לדעת שאכן הפקדות אלו מתבצעות באמצעות תלוש השכר שלכם, בו יפורט הסכום שהופקד לכל מוצר פנסיוני שקיים ברשותכם. עד תחילת השנה היה החוק תקף רק עבור שכירים, אבל עצמאים שבמקרה פספסו את התקנות החדשות כדאי שיידעו שגם עליהם חלה חובת ההפקדה לפנסיה. אז נכון, לשכיר אין מעסיק שיבצע עבורו את ההפקדה, ובכל זאת הוא נדרש לדאוג לנושא בעצמו דרך סוכן הביטוח שלו. כך שגם אם אתם עדיין לא ממש בטוחים איך עושים את זה או מוכנים להתמודד עם נושא הפנסיה, החוק יחייב אתכם להפגין ערנות ולקבל החלטות.